firmebucuresti.ro schimbari semnificative in raportarea fiscala noul formular 112

Schimbări Semnificative în Raportarea Fiscală: Noul Formular 112

Adaptări la Noile Reguli de Aplicare a Facilităților Fiscale

Recent, Guvernul României a adoptat modificări importante care afectează raportarea fiscală a angajatorilor din domeniile IT, construcții, agricultură și industria alimentară. Aceste schimbări, intrate în vigoare la 1 noiembrie 2023, sunt reflectate în noul formular de raportare, Declarația 112, care a fost actualizat pentru a se conforma noilor reglementări.

Principalele Modificări în Declarația 112
  • Restrângerea Facilităților Fiscale: Schimbările vizează în special domeniile IT, construcții, agricultură și industria alimentară, conform Legii nr. 296/2023.
  • Impactul Financiar: Aceste modificări au un impact semnificativ atât asupra veniturilor angajaților, cât și asupra costurilor salariale ale angajatorilor.
  • Metodologia de Calcul Salarial: Departamentele de salarizare trebuie să implementeze schimbări complexe în calculul salarial și în raportările companiilor.
  • Noi Obligații de Raportare: Noul formular 112 include cerințe detaliate și complexe pentru o raportare corectă.
Impactul asupra Domeniilor Vizate
  • Sectorul IT: Limitarea scutirii de la plata impozitului pe venit și posibilitatea de a contribui la Pilonul II de pensii.
  • Construcții, Agricultură și Industria Alimentară: Eliminarea anumitor scutiri fiscale și schimbări în fiscalizarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță.
Provocări pentru Angajatori

Angajatorii din sectoarele vizate sunt acum în fața unei provocări majore de a se adapta rapid la noile cerințe fiscale. Aceasta include comunicarea eficientă cu angajații în contextul noilor reglementări și deficitului de forță de muncă din aceste domenii.

Concluzii

Modificările aduse de Legea 296/2023 și reflectate în noul formular 112 reprezintă o etapă importantă în evoluția sistemului fiscal românesc. Este esențial ca angajatorii să fie bine informați și să se pregătească corespunzător pentru a se conforma noilor reglementări fiscale.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi: